luni, 23 februarie 2015

Inlocuire sticla | Inlocuire geam iPhone 6 cu OCA

Ce ar trebui să știți despre adezivul optic transparent (optically clear adhesive OCA)


O gamă foarte largă de telefoane noi, inclusiv seriile Samsung Galaxy, iPhone, LG G2 și altele folosesc un design al display-ului diferit de cel al modelelor din trecutul apropiat.

Majoritatea modelelor recente sunt acum multi-stratificate, având adeziv optic transparent între straturi. De exemplu, display-ul la Galaxy S3 constă într-un display AMOLED (LED) ca prim strat, urmat de adeziv (gel) optic transparent (OCA), digitizorul ecranului tactil, încă un strat de gel, apoi de lentila de sticlă (geamul).


Scopul acestui design constă în îmbunătățirea calității imaginii, protejarea optimă împotriva prafului și umezelii și maximizarea calității ecranului tactil.

Din păcate, dacă geamul telefonului se sparge, avem o mare problemă. În majoritatea cazurilor, chiar dacă geamul este crăpat, display-ul încă funcționează, iar ecranul tactil răspunde bine la comenzi, dar sistemul convențional sugerează că este bine ca geamul să fie schimbat.

Numai că există o serie de obstacole, în multe cazuri fiind recomandată schimbarea display-ului. În funcție de modelul telefonului, îndepărtarea lentilei de stică (geamul) poate fi dificilă, acest lucru presupunând substanțe speciale de îndepărtare a gelului, matrițe speciale, unelte de tăiere, gel nou OCA sau LOCA, tratare cu ultraviolete, vacuum de înaltă presiune. Costul echipamentului este ridicat.

Gelul OCA este mai bun decat adezivul LOCA (adeziv lichid optic transparent - liquid optically clear adhesive).

Aceste geluri conțin aceeași substanță, numai că OCA este produs în format dur, de sticker (autocolant).
OCA este mai prietenoasă pentru că nu mai este nevoie de efectuat procedura anevoioasă de îndepăratre a bulelor de aer după aplicare, care este necesară în cazul în care se folosește LOCA.

De asemenea, OCA ne scutește de două mari neajunsuri, spre deosebire de LOCA:

•    alterarea calității imaginii;
•    alterarea calității ecranului tactil, ca urmare a neaplicării uniforme a gelului lichid, fapt ce conduce la lipsa contactului dintre lentila de sticlă și ecranul tactil.

De asemenea, banda dublă autoadezivă nu este recomandată pentru schimbarea geamului telefonului, având în vedere aspectul ulterior, care poate lăsa de dorit.

În ceea ce privește gelul LOCA, care este deosebit de pretențios, s-au constatat erodarea și crăparea acestuia către exteriorul telefonului după numai câteva zile.

Gelul LOCA este pretențios și pentru că este riscant pentru componentele deosebit de fine ale ultimelor modele de telefoane, precum iPhone 6 și 6+, fiind vorba despre un lichid care se poate infiltra ușor, în caz de neatenție, în componentele lor sensibile.

Modul în care sunt construite telefoanele iPhone recomandă folosirea OCA.

La service-ul ServiceTel, inlocuirea sticlei sau geamului crăpat sau spart al telefonului iPhone 6 sau 6+ se face folosind gelul OCA, telefonul tău va arăta ca abia scos din fabrică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu